Friday 3 August 2012

Mengacau dodol untuk raya

2 minggu lagi hari raya aidil fitri akan tiba. Temapahan yang datang juga lebat. Alhamdullilah untuk majlis perkahwinan bulan sept pun dah mula masuk. Hari ini saya akan tunjuk cara saya mengacau dodol


Bahan-bahan yang digunakan


Gaul tepung pulut dengan air kacau hingga semua jadi rata


 Gula merah yang sedang dimasak terlebih dahulu

 Gula merah dimasukkan ke dalam campuran tepung pulut

Santan - tapi pakai santan beku (advance)

Semua bahan-bahan ini akan dikacau selama 7 jam untuk masak. Oleh kerana dah ada teknologi moden sekarang kita guna tenaga mesin pengacau. Dulu orang yang kacau macam di bawah

Penat tu.. bulan puasa ni.. silap-silap boleh terbuka  puasa si pengacau dodol kalau kita kacau mengunakan tenaga orang.

No comments:

Post a Comment